//
estàs llegint...
lectures

“Las cosechas del futuro”, de Marie-Monique Robin – 14 de maig disponible a les llibreries de Catalunya

portadaL’últim llibre de la periodista i investigadora Marie-Monique Robin es pot trobar a les llibreries en la seva versió en castellà a partir del 14 de maig: “Las cosechas del futuro”, ed. Peninsula

Com la mateixa autora ens diu: «Què és l’agroecologia i en quin sentit constitueix una solució als reptes que la humanitat haurà d’afrontar en el curs del segle XXI? L’objectiu de la meva nova recerca és, precisament, verificar sobre el terreny el potencial de l’agroecologia per reduir el gana i la pobresa.»

El món es mor de gana. L’agricultura industrial, dominada per transgènics i pesticides, és incapaç de proveir al planeta. Una altra agricultura sostenible, agroecològica, és possible. Existeixen ja experiències que demostren que aquesta altra forma de producció és viable. Consumir és un acte polític. Urgeix canviar el sistema: de la llavor al mercat. L’alimentació mundial no pot seguir en mans d’especuladors i grans distribuïdors…..

Marie-Monique Robin publica ´´Bio para 9 mil millones“

marie monique robin a toulouse

Marie-Monique Robin en Toulouse, en Julio de 2008, © Lionel Bonaventure.

Presentació d’ F. Sternbald i Cristina Hernáiz, publicada novembre 2012 a vivalebio.com, en castellà.

En ´´El Mundo según Monsanto“ ens va desvetllar els horrors de la indústria del Dr. Frankenstein: els transgènics. En ´´El nuestro veneno cotidiano“ ens va demostrar la relació directa entre el càncer i els pesticides i insecticides que atiborren els nostres aliments. Ara la famosa periodista francesa dedica el seu nou documental, ´´Las cosechas del futuro“ (o, en la seva versió alemanya, ´´Plantar el futur – Bio per 9 mil milions“), a buscar la solució a aquests dos perills.
I la resposta que ha trobat és tan clara com l’aigua: agricultura ecològica o bio, amb la qual, a més, sosté, podem acabar amb el gana mundial:

BIO CONTRA LA FAM MUNDIAL

Com alimentar als 9 mil milions d’habitants humans previstos per 2050? Un debat en televisió va picar la curiositat de la periodista i investigadora Marie-Monique Robin, i la va portar a centrar les seves recerques en la urgència de produir d’una altra forma.

En ell, el President de l’Associació Nacional de la Indústria Agroalimentària francesa, Jean-René Buisson, afirmava que no existia alternativa alguna als pesticides, i que una agricultura ecològica suposaria un descens de la producció d’un 40% i un alça dels preus d’un 50%.

Per la seva banda, el Relator Especial pel Dret a l’Alimentació de les Nacions Unides, Olivier de Schutter, sostenia exactament el contrari… ´´Aplicant a la terra receptes industrials, l’agricultura s’està destruint a si mateixa“, afirma de Schutter, per qui l’agricultura industrial (l’anomenada “Revolució verda” engegada després de la postguerra) no ha aconseguit alimentar al món, ha empobrit el sòl, ha destruït la biodiversitat i delmat els recursos naturals, com l’aigua, i ha contribuït a l’escalfament climàtic que ha provocat l’èxode de milions de camperols als extraradis de les ciutats“. A qui creure??

Per contestar a aquesta pregunta, Robin ha recorregut quatre continents, entrevistant a agricultors i agricultores que han renunciat a aquests pesticides, insecticides i transgènics els colossals costos dels quals indirectes –en contaminació, energia i salut pública- mai són presos en compte. Petits productors i productores amb consciència de Mèxic, Japó, Alemanya, Ghana, Malawi, Kenya o Senegal ens donen testimoniatge dels beneficis obtinguts de la seva reconversió a l’agricultura ecològica: adéu a l’erosió, a la contaminació, i a les emissions de gasos hivernacle; fertilització i enriquiment dels sòls (en lloc del brutal esgotament i empobriment provocat pels pesticides i transgènics); i, clarament, majors rendiments al llarg dels anys.

Tots lluiten i s’organitzen per la sobirania alimentària enfront de les poderoses multinacionals que patenten llavors i controlen les xarxes de distribució, apostant per l’agricultura ecològica o orgànica, els circuits curts de comercialització (venda directa del productor al consumidor), i pel producte autòcton, local i autèntic, en una nova aliança entre productors i consumidors. Al seu costat, els experts i expertes entrevistats insisteixen que l’agroecologia del demà haurà de barrejar el saber camperol tradicional amb les últimes innovacions, dins d’aquesta revolució necessària per alimentar a tot el planeta…

UNA PORTA A l’ESPERANÇA

Les moissons du futur, nou llibre i DVD de Marie-Monique Robin. En aquest edificant documental, barreja de rigor periodístic i calidesa humana, la multipremiada periodista i realitzadora M.M.Robin arriba a la conclusió que la indústria agroalimentària menteix descaradament, i ens demostra, amb exemples i testimoniatges d’agrocientífics, economistes i representants d’organismes internacionals i ongs d’ajuda al desenvolupament dels més variats confinis del mapamundi, com, a través d’una reestructuració de la cadena alimentària, l’ús de l’agricultura bio i un nou paper dels agricultors i agricultores, es pot posar fi al gana mundial, alimentar a tota la població de forma permanent, i a més fer-ho amb una dieta saludable.

Produït per ART TV, i editat tant en DVD com en llibre, el documental ´´Les Moissons du Futur“(´´Les collites del futur“) ens obre una porta a l’esperança, dibuixant-nos de forma detallada i realista el camí per poder alimentar a aquesta sisena part de la població que avui segueix morint de gana i alhora acabar amb la crisi mediambiental i sanitària mundial, partint d’un canvi de paradigma i l’adopció de mètodes de cultiu ecològic que no danyin els recursos naturals.

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

StopTTIP

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent,19/12

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent, 19/12

salut i feminisme - 25 minuts amb Carme Valls LLobet....El medi ambient factor de risc per la nostra salut

Segueix-me a Twitter

Arxius

%d bloggers like this: