//
estàs llegint...
diccionari

Sobirania alimentària

llavors, protecció de les llavors...no són propietat intel·lectualQuè és la Sobirania Alimentària?

El concepte de Sobirania Alimentària l’inicia la Via Campesina, organització que agrupa 148 organitzacions de 69 països diferents, l’any 1996 a Roma, durant la Cimera Mundial de l’Alimentació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Des d’aleshores fins ara, aquest concepte ha estat assumit per un gran nombre de moviments socials i ONG’s.

¿Què és la Sobirania Alimentària?
La Sobirania Alimentària és el DRET dels pobles i dels països a definir les seves pròpies polítiques agràries, pesqueres, alimentàries i de terres; de manera que aquestes siguin ecològica, social, econòmica i culturalment adequades per ells i les seves circumstàncies úniques. Això inclou el veritable dret a la alimentació i a produir els aliments, que significa que tots els pobles tenen el dret a una alimentació sana, nutritiva i culturalment apropiada, així com el dret a disposar de capacitat per mantenir-se a ells mateixos i a les seves societats[1].

Garantir la Sobirania Alimentària dels pobles, requereix:

Prioritzar la producció d’aliments per mercats domèstics i locals, basats en explotacions camperoles i/o familiars diversificades i sota sistemes de producció agroecològics.
Assegurar preus justos per als camperols i camperoles, cosa que significa el poder per protegir els mercats interiors de les importacions a baix cost i dumping[2].
Accés a la terra, a l’aigua, als boscos, a la pesca i d’altres recursos productius; mitjançant una redistribució genuïna, i no sota les forces del mercat i “reformes del mercat de la terra” finançades pel Banc Mundial.
Reconeixement i promoció del paper de la dona en la producció alimentària, accés equitatiu i control dels recursos productius.
Control sobre els recursos productius per part de la comunitat, en oposició a les corporacions propietàries de terres, aigua, recursos genètics i d’altres.
Protecció de les llavors, base de l’alimentació i de la pròpia vida, per al lliure intercanvi i ús dels camperols i camperoles. Negant així, les patents a la vida i afavorint una moratòria sobre les cultures genèticament modificades que impliquen la contaminació irreversible de la diversitat genètica essencial de plantes i animals.
Inversió pública que fomenti l’activitat productiva de famílies i comunitats, dirigides a augmentar el poder, el control local i la producció alimentària per als pobles i els mercats locals.

En resum, Sobirania Alimentària significa prioritzar els drets dels pobles i comunitats a l’alimentació i la producció d’aliments sobre els interessos del comerç tradicional, basats en la producció per a la exportació i la importació d’aliments.

[1] Definició del Foro per la Sobirania Alimentària de Roma, 2002
[2] Dumping, pràctica de comerç en la qual una empresa ven el producte en el mercat internacional a preu inferior al que es vendria en el seu propi mercat nacional.

Font: http://catalunya.isf.es/sobirania/sobal.php

Imprescindible: Soberanía alimentaria, una perspectiva feminista-el viejo topo 288, Esther Vivas, gener 2012

Vídeo: Voces de la madre tierra: mujeres cubanas y vascas, protagonistas de la soberanía alimentaria. Euskadi-Cuba presenta este documental realizado en colaboración EHNE (sindicato agrícola vasco) y ANAP (organización del campesinado cubano), ambas de Vía Campesina. http://vimeo.com/56469387

links per aprofundir:

http://www.navdanya.org/

http://www.dolcarevolucio.cat/ca/

http://ravenegre.wordpress.com

http://asapcatalunya.wordpress.com/

http://www.nyeleni.org/?lang=es&lang_fixe=ok

http://www.viacampesina.org/es/

http://nyelenieurope.net/en/?lang=es

http://nyelenieurope.net/foodsovcap/

http://revistasoberaniaalimentaria.wordpress.com/

http://www.grain.org/es

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

StopTTIP

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent,19/12

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent, 19/12

salut i feminisme - 25 minuts amb Carme Valls LLobet....El medi ambient factor de risc per la nostra salut

Segueix-me a Twitter

Arxiu

Anuncis
%d bloggers like this: