//
estàs llegint...
agenda

Octubre Curs: L’hort a casa. verdures ecològiques i remeis naturals – Ecologistes en Acció, Bcn

Curs d’ecologia casolana per alimentar-se i curar-se amb plantes mediterrànies amb la Tallerista Arnau Pujol, responsable de l’herbolari de la vall de Can Masdeu. octubre 2013.

PDF - 369.5 KB

per…entendre de primera mà els cicles naturals.cultivar-se un hort urbà al balcó o al jardí.produir verdures i remeis naturals casolans.conèixer les propietats medicinals de les nostres plantes.adquirir eines per gestionar un hort comunitari.reduir despeses i consumisme.capacitar-se per al canvi personal i col·lectiuis

El curs es divideix en dos mòduls de 13 i 12 hores.Total del curs: 25 h. Existeix la possibilitat de fer només un dels dos mòduls.

PRIMER MÒDUL (7-9-12 octubre): L’HORT A CASA. Lloc: Vall de Can Masdeu i Hort comunitari del Forat de la Vergonya

SEGÓN MÒDUL (14-16-19 octubre): PLANTES MEDICINALS, AROMÀTIQUES, CONDIMENTARIES i COMESTIBLES. Lloc: C/ Princesa número 6 – M L4 Sant Jaume

Inscripcions : hortsiplantes@gmail.com
Preu: 90 euros / 1 sol mòdul: 50 euros . Abans del 22 setembre: 80 euros / 40 euros. Aturats: 80 euros / 40 euros . Places limitades. + info: hortsiplantes@gmail.com / 644460731

—-

PRIMER MÒDUL (7-9-12 octubre): L’HORT A CASA

Dilluns 7 / 18:15-20:45h Hort Comunitari del Forat

ELS SECRETS DEL CULTIU CASOLÀ

Ens trobarem en aquest hort urbà del centre de Barcelona (lhortetdelforat.blogspot.com.es). Treballarem en una taula de cultiu que ens servirà per a aprendre tot el cicle i poder fer-nos un hort al balcó. Investigarem quins son els millors substrats. Seguirem amb la planificació dels elements a tenir en compte pel disseny del nostre hort: organització, orientació, calendari, marc de plantació, associacions i rotacions. Acabarem coneixent les tècniques bàsiques de manteniment, fertilització, reg, collita i conservació. Durant la sessió explicarem també les tècniques de l’hort en terra, coneixent així les diferencies i paral•lelismes entre l’hort en recipients i l’hort en terra.

Dimecres 9 / 18:15-20:45h Hort Comunitari del Forat

¡SOCORS!

Començarem per explicar les principals tècniques de multiplicació vegetal, investigant en l’obtenció i conservació de llavors, coneixent la importància de les varietats autòctones. Seguirem amb un mapeig de les causes estructurals dels problemes més habituals a l’hort. Buscarem solucions que vagin a l’arrel dels problemes i coneixerem plantes que curen plantes, així com altres mètodes biològics de prevenció i tractament.

Dissabte 12 / 10-19h Horts de la Vall de Can Masdeu

¿I SI ENS CULTIVEM L’AMANIDA?

10h-15h / Ens endinsarem pel bosc a aquesta vall de Collserola, reconeixent plantes comestibles i medicinals silvestres. Visitarem els horts comunitaris, amarant-nos d’un exemple pràctic d’agricultura urbana (www.canmasdeu.net). Als marges medicinals practicarem la multiplicació vegetal, fent-nos planter d’aromàtiques per endur-nos a casa. Recollirem i posarem a assecar herbes medicinals per al segon mòdul. Prepararem extractes vegetals de consolda, ortiga i sàlvia, utilitzats tant per fertilitzar com per al tractament de plagues.

15h / Dinarem juntes.

16-19h / Farem un breu repàs a les alternatives agroecològiques que s’estan obrint pas, tot entenent com la permacultura ens ajuda a planificar i a convertir-nos en petits productors. Introduirem nocions bàsiques de botànica i investigarem com es crea un sòl fèrtil, que es la base de l’agricultura ecològica. Ens arremangarem per elaborar i entendre el compost i el vermicompost.

SEGÓN MÒDUL (14-16-19 octubre)

PLANTES MEDICINALS, AROMÀTIQUES, CONDIMENTARIES i COMESTIBLES

Dilluns 14 / 18:15-20:45h

RELOCALITZANT EL PLAER I LA SALUT

Ens endinsarem en el món de les plantes medicinals, aromàtiques i condimentaries mediterrànies. Aprendrem el llenguatge bàsic de la fitoteràpia casolana: ¿Quines plantes tenim al nostre abast? ¿Quines propietats tenen? ¿Quins principis actius? ¿Com les podem cultivar a l’hort o al balcó? Coneixerem com utilitzar, cultivar i cuinar 36 plantes mediterrànies. En projectarem fitxes i les coneixerem de primera mà mitjançant una dinàmica que combina el tacte, la vista, l’olfacte i el gust.

Dimecres 16 / 18:15-20:45h

REMEIS NATURALS PELS MALESTARS MÉS HABITUALS

Coneixerem preparats medicinals i remeis naturals per als malestars més comuns, tot repassant els desequilibris més habituals dels sistemes muscular, respiratori, cardiovascular, digestiu, reproductiu i nerviós. Acabarem refrescant els principis d’higiene dental natural i prepararem una pasta de dents, així com un esbandidor bucal sense alcohol.

Dissabte 19 / 10-18h

INTENSIU HERBOLARI… FES-T’HO TU

10-14:30 / Comentarem les diferents maneres de preparar les herbes: infusions, decoccions, tintures, cremes, pomades, xarops… entre d’altres possibilitats d’un ampli ventall. I ens hi posarem preparant diferents tipus de tintures amb base d’alcohol, glicerina, aigua i herbes, així com un xarop per preparar l’hivern.

14:30 / Dinar compartit.

15:30-18h / Farem un unguent amb base de cera i propietats antiinflamatories, desinfectants, cicatritzants i regeneradores de la pell, a partir de l’oleomaceració de les plantes recollides a Can Masdeu i altres ingredients.

Font i més info: http://www.ecologistasenaccion.org/article23002.html

Anuncis

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Agenda octubre | horteres i herbes - 19 Setembre 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

StopTTIP

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent,19/12

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent, 19/12

salut i feminisme - 25 minuts amb Carme Valls LLobet....El medi ambient factor de risc per la nostra salut

Segueix-me a Twitter

Arxiu

Anuncis
%d bloggers like this: