//
estàs llegint...
General, transició/alternatives

Bhutan té l’objectiu de convertir-se en el primer país totalment orgànic del món

Bhutanese-Farmers-Carryin-007Article original de The Guardian, 13 febrer

Bhutan, un país amb uns 750.000 habitants, es convertirà abans del 2020 en el primer del món en el qual tots els seus aliments es conrearan amb pràctiques d’agricultura ecològica.
En aquesta data estarà prohibida la venda de pesticides i herbicides químics.
Els agricultors i agricultores butaneses utilitzaran per als seus cultius únicament abonaments orgànics naturals, obtinguts de la seva ramaderia, i cap producte químic artificial.
Actualment gran part de la seva agricultura és orgànica, al no utilitzar apenes pesticides i herbicides artificials pel seu alt preu.
Bhutan té la intenció d’exportar els seus aliments naturals als grans mercats xinès i indi, els seus estats veïns geogràfics.
El ministre d’agricultura Pema Gyamtsho, que és també un agricultor com altres ministres en aquest país, ha anunciat aquest pla en el Cimera de Desenvolupament Sostenible, celebrada a Nova Delhi (Índia) del 31 gener a 2 febrer.

La decisió d’anar cap a l’agricultura orgànica és alhora pràctica i filosòfica, va dir Gyamtsho. “El nostre és un terreny muntanyós. Quan fem servir productes químics que no es queden en el que fem servir,  i impacten en l’aigua i les plantes. Hem de tenir en compte tot l’entorn. El ministre va recalcar els efectes nocius de l’ús de fertilitzants químics en la qualitat de fruites i verdures pel seu menor valor nutricional i la contaminació de les aigües subterrànies.

La major part de les nostres pràctiques agrícoles són l’agricultura tradicional, per la qual cosa són en gran part orgànica de totes maneres. “Però som budistes, també, i creiem en viure en harmonia amb la natura. Els animals tenen dret a viure, ens agrada veure a les plantes i els insectes feliç”, va dir.

La pagesia butanesa tradicionalment practiquen labors agrícoles, que sense l’ús de productes artificials, mantenen produccions d’aliments suficientment altes i mantenen la qualitat agrícola dels sòls.
La intenció del govern per mantenir la producció d’aliments sense químics és augmentar les terres de regadiu i usar varietats locals que són resistents a les plagues.

Petits agricultors i agricultores estan desenvolupant noves tècniques per créixer més i no estan perdent la qualitat del sòl.

Sistemes com “intensificació sostenible de l’arrel” (SRI), que regulen acuradament la quantitat d’aigua que necessiten els cultius i de l’edat en què les plàntules es planten, han demostrat que el rendiment dels cultius orgànics es poden doblegar sense químics sintètics.

“Estem experimentant amb diferents mètodes de producció de cultius com el SRI, però també anem a augmentar la quantitat de terres de regadiu i l’ús de varietats tradicionals de cultius que no requereixen insums i tenen resistència a les plagues”, diu Gyamtsho.

No obstant això, els agricultors i agricultores de Bhutan s’enfronten en els últims anys a seriosos problemes com la sequera o l’escassetat de mà d’obra que emigra a les ciutats.  El clima erràtic ha creat molts dubtes en que el país pugui produir tot l’aliment que necessiten sense pesticides, han baixat els conreus i hi han sofert plagues.

El ministre està convençut que el futur de Bhutan depèn en gran mesura de la forma en què respon als desafiaments de desenvolupament interrelacionats, com el canvi climàtic i la seguretat alimentària i energètica. “Ja seria autosuficient en aliments si només  menjessim el que hem produït. Però importem arròs. Menjar arròs és ara molt comú, però, tradicionalment, era molt difícil d’aconseguir. Només els rics i l’elit tenia. Arròs confereix estatus. Ara la tendència s’està invertint. La gent està cada vegada més conscients de la salut i estan menjant grans com el blat sarraí i blat “.

Creus que alguna cosa així seria possible en algun altre país del món?
Via: guardian.co.uk

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

StopTTIP

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent,19/12

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent, 19/12

salut i feminisme - 25 minuts amb Carme Valls LLobet....El medi ambient factor de risc per la nostra salut

Segueix-me a Twitter

Arxius

%d bloggers like this: