//
estàs llegint...
diccionari

Protegim la capa ozó – 16 setembre dia internacional

ima01aEl 16 de setembre, se celebra el dia internacional de la protecció de la capa d’ozó i la protecció de la radiació ultraviolada per recordar-nos que hem de ser consumidores i consumidors més conscients i cuidar el nostre medi ambient i la nostra pell. Enguany sota el títol: “Una atmósfera saludable és el futur que volem”, conmemorant el 26º aniversari de la signatura del Protocol de Montreal el 1987.

ima24xLa destrucció de la capa d’ozó és un dels problemes ambientals mes greus que hem d’enfrontar avui dia, podria ser el responsable de milions de casos de càncer de pell a nivell mundial, i perjudicar la producció agrícola. A més la destrucció genera un escalfament global irreversible que ha produït descongelamient dels pols.

Per conservar la capa d’ozó cal deixar d’emetre CFC i altres productes que destrueixen aquest gas, substituint-los per uns altres que realitzin la mateixa funció pràctica, però que no siguin agents contaminants. A 80ºC sota zero aquests gasos es converteixen en nocius per a l’ozó, temperatura freqüent en l’Antàrtida.

Els més comuns, els CFC (els clorofluorocarburs en productes, com els aerosols, dissolvents, propelents i refrigerants)  ja es van deixar de fabricar, encara que el seu efecte en la capa d’ozó es deixarà sentir durant diversos anys més. Cada dia es coneixen nous productes contaminants destructors de l’ozó i s’estableixen períodes per a la seva substitució per altres productes no contaminants.

ima25aEl Protocol de Mont-real, signat en 1987, identifica i restringeix les substàncies que redueixen la capa d’ozó. En l’actualitat, les Parts en el Protocol de Mont-real estan examinant noves esmenes, incloses propostes encaminades a incorporar als hidrofluorocarbons (HFC) en el règim del Protocol, en una forma que complementi els esforços empresos a l’empara de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic i el seu Protocol de Kyoto.

Els hidrofluorocarbonos o HFC no esgoten la capa d’ozó, però sí són gasos d’efecte hivernacle molt potents. En els últims temps, el seu consum ha augmentat de forma alarmant. L’Organització de Nacions Unides (ONU) ha volgut aprofitar el Dia Internacional de la Protecció de la Capa d’Ozó per avisar sobre els efectes perniciosos d’aquest nou enemic per a l’escut del planeta.

Com podem evitar el continu desgast de la nostra capa d’ozó:
-disminuir la crema indiscriminada dels boscos
-reduir la utilització de combustibles fòssils
-plantar arbres autòctons i/o posa un hort urbà a casa, terrat, balcó, per reduir el CO2 de l’atmosfera
-protegir-nos del sol, amb bloqueadors solars i ulleres especials amb protecció UV
-consumir productes lliures de CFC´s tant per a ús personal com per a ús domèstic: Evitar aerosols (substituir per desodorants de barra o bola, i que no continguin parabens; fixadors de cabell en gel en lloc dels de spray, crema afeitar sense spray),  Evitar els desodorantes ambientals; mantenint bona ventilació. Usar insecticides naturals. Refrigeradores amb refrigerant ecològic, mobles amb escumes expandides amb elements lliures de Clor, extintors lliures de halons, solvents lliures de Clor, etc.

– Compra material aïllant sense CFC. El suro aglomerat fosc pot complir la mateixa funció i no afecta a la capa d’ozó.
– Duu a terme un bon manteniment de l’aire condicionat, en cas contrari permetràs que el CFC pugui arribar a l’atmosfera.
– Avisa al servei tècnic si veus que el teu frigorífic no refreda com hauria de fer-ho. Pot ser que tingui fugides. Exactament el mateix et pot succeir amb l’aire condicionat del cotxe.

-Si utilitzes serveis tècnics per als equips de refrigeració i aire condicionat, exigeix a les empreses de serveis i als equips tècnics que mostrin els seus coneixements i equips adequats per evitar l’emissió de refrigerants a l’atmosfera
– Si tens pensat comprar un aire condicionat nou, no compris un que contingui CFC.
– Si saps de sembrats o cultius que utilitzen productes amb bromur de metil, denuncia-ho perquè contaminen.
– Si has de sortir sí o sí amb el cotxe, revisa el trajecte que sigui més curt per contaminar el mínim possible i de pas estalviar en combustible.
– Utilitza el mínim possible l’aire condicionat i la calefacció.
– Compra bombetes de menor consum. D’aquesta forma li faràs un favor al medi ambient i a la teva butxaca.

Llegir més:

http://www.aemet.es/documentos/es/noticias/2013/DiaOzono2013-NdeP.pdf

http://ca.wikipedia.org/wiki/Forat_de_la_capa_d%27oz%C3%B3

http://www.pnuma.org/ozonoinfantil/html/

http://www.ecologiaverde.com/como-cuidar-la-capa-de-ozono/#*ixzz2f1m6*UEGQ

http://www.tiempo.com/ram/36310/celebracion-del-dia-internacional-de-la-capa-de-ozono-2013/

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

StopTTIP

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent,19/12

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent, 19/12

salut i feminisme - 25 minuts amb Carme Valls LLobet....El medi ambient factor de risc per la nostra salut

Segueix-me a Twitter

Arxius

%d bloggers like this: