//
estàs llegint...
l'HORT

Carta i declaració de Vandana Shiva – Actua per la llibertat de llavors i aliments – Del 2 d’octubre al 16 d’octubre 2013

Act-for-Seed-Food-Freedom_RED_low-res1-300x243Carta de Vandana Shiva. Actua per la llibertat de llavors i aliments – Del 2 d’octubre al 16 d’octubre 2013

Benvolguts i benvolgudes amants de la diversitat de la vida i de la llibertat,

És el moment d’organitzar i concentrar les nostres energies per alliberar les nostres llavors i el nostre menjar de les urpes tòxiques, cobdicioses i letals de les corporacions globals com Monsanto. A partir de les lleis que les corporacions estan escrivint, ens estan robant les nostres democràcies per robar les nostres llavors i els nostres aliments, la nostra salut i els nostres mitjans de vida, la nostra cultura i les nostres vides. Hem de trencar amb el sentiment d’impotència que les corporacions volen que experimentem per fer-nos creure que són totpoderoses i que no tenim poder per canviar la situació. Però ho fem. Només hem de combinar les nostres energies col·lectives. Hem de ser el canvi que volem veure.

Els convido a donar curs a les vostres energies creatives en la Quinzena d’Acció per Llibertat de llavors i aliments – 2 d’octubre a 16 d’octubre.

El 2 d’octubre és l’aniversari del naixement de Gandhi. Gandhi ens va deixar el llegat de “Swaraj” – la llibertat d’auto-organització i “Satyagraha” – la força de la veritat. Anem a dedicar-nos a la celebració del 2 d’octubre com el dia mundial “Satyagraha de les llavors”. Un dia en el que defensem la llibertat de llavors i d’aliments, identificant totes les lleis regionals escrites per les corporacions per soscavar aquestes llibertats tot criminalitzant la diversitat, la conservació de les llavors i l’intercanvi de llavors, les innovacions dels agricultors i agricultores i els drets de la pagesia, mentre estableixen monopolis de llavors a través de patents il·legítimes i privilegiant la uniformitat i els monocultius.

Després d’haver identificat les lleis de l’esclavitud de llavors, anem a comprometre’ns a no obeir les lleis contràries a l’ètica i imposades per la força bruta que amenacen la vida a la Terra, incloent les nostres vides i les vides dels nostres fills. Gandhi ens va recordar fa 100 anys, que “Mentre duri la creença de que les lleis injustes han de ser obeïdes, anirà  existint l’esclavitud”. Tenim un somni i el nostre somni és que cada llavor, cada abella, cada papallona, cada cuc de terra, cada persona, cada nen sigui lliure de manipulació i control, lliure de fam i malalties; que evolucionin i co-evolucionin en llibertat, benestar i salut. No hem de permetre que se’ns sotmeti a la creença que les lleis de Monsanto han de ser obeïdes. Pel bé de les lleis de Gaia, de la renovació de la vida en llibertat i les lleis de la justícia, és el nostre deure ecològic i ètic desobeir les lleis de Monsanto. I mentre resistim i no cooperarem amb les destructives lleis de la dictadura de les llavors, celebrem Llavors i Llibertat alimentària mitjançant l’adopció de la Llibertat de Llavors i Aliments mitjançant l’adopció de la Llei de la Llavor i la creació de Jardins d’Esperança – santuaris de llavors – i Zones lliures d’OGM, Zones lliures de llavors patentades.

El 12 d’octubre anem a auto-organitzar manifestacions contra Monsanto a tot el món, tal com ho vam fer el 25 de maig.

El 16 d’octubre és el Dia Mundial de l’Alimentació. Monsanto i altres gegants de la biotecnologia són prou arrogants i bojos com per atorgar-se a si mateixos el Premi Mundial de l’Alimentació, a la Diada que ells mateixos patrocinen. Donem Premis Reals d’Aliments als Herois i Heroïnes Reals dels Aliments en les nostres comunitats, que ens porten menjar de veritat i saludable. D’acord amb l’Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació, el 72% dels aliments que la gent menja prové de petits pagesos i pageses i horticultura a petita escala. Podem passar del 72% al 100% salvant Llavors de Llibertat i plantant Horts d’Esperança per tot arreu. L’agricultura industrial impulsada per les corporacions ha destruït el 75% de la biodiversitat del planeta, el que resulta en fam i malalties. 1.000 milions de persones passen gana i 2 mil milions més pateixen malalties relacionades amb els aliments. Això no és un sistema d’alimentació que ens porta vida i salut. Es tracta d’un sistema de producció de mercaderies, basat en la cobdícia i amb fins de lucre, que ha desencadenat mort i destrucció. Hem d’aturar aquesta destrucció. No hi ha lloc per als verins i l’esclavatge corporatiu en el sistema alimentari. Som el que mengem.

Les nostres llavors i els aliments són vitals per a la vida. No podem donar-nos el luxe de permetre que la destrucció del planeta i de la nostra salut continuï. No podem permetre que continuï l’esclavitud de llavors i la dictadura d’aliments. Hem de recuperar les nostres llavors, el nostre aliment, la nostra llibertat.

Amb l’amor i la força de tots i totes i cada una de vosaltres per  evolucionar els  vostres poders més elevats i donar curs a les vostres més altes energies creatives i de col·laboració, perquè tots i totes juntes donem forma a un sistema d’alimentació que protegeixi la vida a la terra, als nostres petits agricultors i agricultores, la nostra salut i el nostre futur.

Vandana Shiva

http://occupytheseed.wordpress.com/act-for-seed-and-food-freedom-in-other-languages/page/2/

Declaració sobre la Llibertat de Llavors – per Vandanna Shiva
1.                La llavor és la font de la vida, és el desig mateix de la vida per expressar-se, per renovar-se, per multiplicar, per evolucionar a perpetuïtat en llibertat.
2.                La llavor és l’encarnació de la biodiversitat cultural. Conté milions d’anys d’evolució biològica i cultural del passat, i el potencial dels mil·lennis de futur desenvolupament.
3.                La llibertat  de Llavors és el dret de naixement de tota forma de vida i és la base per a la protecció de la biodiversitat.
4.                La llibertat de Llavors és el dret de naixement de tots els pagesos i les pageses i productores d’aliments. El Dret de la pagesia a guardar, intercanviar, evolucionar, crear varietats, vendre llavors està en el cor de la Llibertat de Llavors. Quan aquesta llibertat es arrabassada, els pagesos i les pageses queden atrapades en els deutes i en casos extrems es suïciden.
5.                La llibertat de Llavors és la base de la Llibertat d’Aliments, ja que la llavor és la primera baula de la cadena alimentària.
6.                La Llibertat de Llavors es veu amenaçada per les patents sobre les llavors, les quals creen monopolis de llavors i que fan il·legal que els agricultors i agricultores guardin i intercanviïn llavors. Les patents sobre llavors són èticament i ecològicament injustificades perquè les patents són drets exclusius atorgats per a una invenció. Les llavors no són una invenció. La vida no és un invent.
7.                La Llibertat de Llavors de la diversitat de cultures es veu amenaçada per la Biopirateria i la patentabilitat dels coneixements indígenes i la biodiversitat. La Biopirateria no és una innovació – és un robatori.
8.                La Llibertat de Llavors es veu amenaçada per les llavors genèticament modificades, que contaminen les nostres granges, tancant així la porta a l’opció d’aliments lliures de transgènics per a tots i totes. La Llibertat de Llavors dels agricultors i agricultores es veu amenaçada quan després de contaminar els nostres cultius, les corporacions denuncien als pagesos i pageses per “robatori dels seus productes patentats”.
9.                La Llibertat  de Llavors es veu amenaçada per la transformació deliberada de la llavor d’un recurs renovable auto-regenerador en una mercaderia patentada no renovable. El cas més extrem de llavors no renovables és la “tecnologia ‘Terminator’”, desenvolupada amb l’objectiu de crear llavors estèrils.
10.           Ens comprometem a defensar la llibertat de llavors com la llibertat de diverses espècies a evolucionar, com la llibertat de les comunitats humanes per recuperar les llavors de codi obert com un bé comú.
Per a això, anem a guardar llavors, crearem bancs de llavors comunitaris i biblioteques de llavors, no reconeixerem cap llei que faci il·legítima de la llavor una propietat privada de les corporacions. Aturarem les patents sobre les llavors.

Traducció base de Pep Puig i Boix. http://seedfreedomfortnight.blogspot.it/2013/09/catalan.html

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

StopTTIP

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent,19/12

vídeo Acte "No al TTIP" (5): Teresa Forcades Pconstituent, 19/12

salut i feminisme - 25 minuts amb Carme Valls LLobet....El medi ambient factor de risc per la nostra salut

Segueix-me a Twitter

Arxius

%d bloggers like this: